Türk Video Oyunları Sektör Raporu (PC) H1 2024
Merhaba! Uzun süredir düşündüğümüz Türk oyun geliştiricilerinin 2024 yılının ilk yarısındaki ve son iki çeyreğindeki durumunu daha iyi anlamak adına hazırlıklarına giriştiğimiz raporumuzun ilkini nihayet yayınladık. Türk Video Oyun sektörüne dair önemli temel dataları ve bazı analizleri bulabileceğiniz bu rapor ile sektöre dışardan bakanlara daha düzenli bir bakış açısı sunmayı amaçladık.
Özellikle son iki yıldır sektördeki dikkat çekici canlanma, üretkenliğe de yansıyor. Bu üretkenlik patlamasının en büyük katkılarından biri, mobil oyun sektöründe yavaşlayan Hyper-Casual dalgası sonunda gelen küçülme ve kapanmaların ardından geliştiricilerinin bir kısmının PC ve bağımsız oyun geliştirmeye kayması tetikliyor.
Bu raporu hazırlarken çevrimiçi olarak bulabildiğimiz tüm Türk menşeli oyunlara ulaşmaya çalıştık, ancak dataların ve geliştirici ekiplere ulaşımın oldukça dağınık olması sebebiyle listede bazı oyunların yer almamış olabileceğini belirtelim. Listenin tamamınma yakını Steam platformu oyunları üstüne giderken eş zamanlı olarak geliştiricilerin bir kısmının Epic Games’te de oyunları yayınladığını gördük ama oyun her iki platformda da çıktığından data bütünlüğünü etkilemiyor. Ayrıca listede “Yakında çıkacak” veya “Tarihi Belirsiz” olarak listelenmiş birçok oyun yer alsa da, bu oyunları olası tarih sapmaları sebebiyle bu rapora dahil etmedik.
Bu çalışmanın kaynağı olarak daha önce paylaştığımız ve periyodik olarak güncellediğimiz Türk PC & Konsol Oyunları raporuna da başvurabilirsiniz. Eğer oyunlarınız listede yer almıyorsa veya yanlış bir veri bulduysanız, sıklıkla güncellenen arşivimize katkıda bulunmak için bize eren@sifirping.com veya gamesfromturkey@gmail.com adreslerinden yazabilirsiniz.
Oyun Çıkışları, Tür ve 2D-3D Dağılımı
Verilerimize göre, 2024 yılı içerisinde 44 oyun yayınlandı ve senenin geri kalanı için 40 oyun daha çıkış yapmış olacak. Ek olarak, 26 oyun “Yakında Çıkacak” ve “TBA” olarak kategorisinde. Geçen yıl 36 oyunun yayınlandığı pazarda, bu yıl yayınlanan oyun sayısı ciddi bir sıçrama yaparak %133 oranında artış gösterdi.
Türk Video Oyunlarında Tür Dağılımı
Türk oyun geliştiriciler için tür dağılımı, mobil endüstriden geçişlerle gelen belirgin bir kaymayı da yansıtıyor. Analiz edilen 84 oyundan 15’i simülasyon oyunu olması, belirttiğimiz mobil oyunlardan gelen “Casual” trendinde oyun üreten ekiplerin yönelimlerinin buraya yansımasıyla da uyumlu gözüküyor.
Türk Yapımı Oyunlarda Tür Dağılımı
Üretilen Oyunların Tür Dağılımı:
- Simülasyon: 15
- Bullet Hell: 9
- Korku: 9
- Roguelike: 8
- Platform: 7
- Macera: 6
- FPS: 6
- Strateji: 5
- Diğer: 19
Başka bir popüler tür olan, ve son 3 yılda Vampire Survivors’ın parlamasının etkisiyle bu türe dahil 2000’den fazla oyununun üretildiği “Bullet Hell” kategorisindeki oyunlar, Türk geliştiriciler için en popüler türler arasında ikinci sırada. Geliştirilmesi kolay ve yüksek oyun saati ortalamasına sahipi bir türün geliştiriciler arasında favorilerden biri olması da şaşırtıcı değil.
Türk geliştiriciler arasında yine favori türlerinden biri olan korku oyunları da popülerliğini koruyor.
Geliştiriciler, yeni türleri keşfetmeye eskisinden de daha istekli gözüküyor. Genç geliştiricilerden gelen birçok 2D grafiğe sahip oyun da mevcut ve Türk bağımsız oyun geliştiricileri arasında popülerliğini koruyor.
Türk Video Oyunlarında 3D ve 2D Dağılımı
- 3D Oyunlar: 63
- 2D Oyunlar: 21
Pek çok açıdan zorluklarına rağmen, 3D oyunlar Türk geliştiricilerin en çok tercih ettiği seçim olmayı başarırken, elbette bunun Simülasyon ve Korku türlerindeki oyunların çok tercih edilmesiyle olan bağını görmek mümkün. Küresel olarak, bağımsız geliştiriciler genellikle daha kolay ve hızlı üretim sebepleri nedeniyle 2D ve piksel sanat oyunlarını tercih ediyorlar. Türk oyunlarındaki 3D’ye odaklanma ise yine mobil kökenden gelen ve 2D tarafından ziyade, 3D perspektif ile çalışmaya alışmış ekiplerin geçmiş deneyimlerinden kaynaklanıyor gibi görünüyor. Ancak, bu güçlü 3D odağı vurgusu, Türk oyunlarını küresel pazardan ayıran benzersiz bir pazar fırsatı sunuyor. Sektörde global anlamda çok sayıda yatırım alan ve aralarından unicornlar da çıkarmayı başarmış ekiplerin de yer aldığı Türk oyun pazarı, PC tarafına doğru ilginin artmasıyla ileride benzer başarıları bu yeni alanda da çıkarıp yolunu 2 ve 3A kategorisine doğru ilerletmeyi deneyebilir.
Elbette, Rise Achlys, Lost in Art: A Miniature Realm, Arcane Revolt, Shieldbound, Luctus ve çok daha fazla ilgi çekici 2D oyunun da yolda olduğunu not düşelim.
Türk Video Oyunlarıda Stüdyo Büyüklükleri ve Yayıncılar
Türk Şirketlerinde Ekip Sayısı Dağılımı
Stüdyoların Ekip Büyüklükleri
Türk oyun endüstrisi, küçük ve orta ölçekli stüdyoların yoğun olduğu ve birçok geliştiricinin daha kompakt ekiplerde çalıştığı bir pazar konumunda:
- Küçük ekipler (2-4 kişi) en yaygın olan seçimken ve listemizdeki stüdyoların %32’sini oluşturuyor. Daha büyük ekipler de (20+ üye), daha karmaşık, yüksek kaliteli oyun geliştirme potansiyeli ile daha iddialı projeler için yapılmakta olan yatırımları temsil ediyor.
Oyun Yayıncılığı (Publishing) Seçimleri
Türk oyun endüstrisinde ağırlıklı olarak geliştiriclerin oyunlarını kendilerinin yayınlamayı seçtiğini görüyoruz:
- Yayıncılarla çalışan geliştiriciler: 21
- Kendi kendine yayın yapan geliştiriciler: 58
Oyunlarını kendileri yayınlamayı seçen ekipler, toplam geliştiricilerin %73’ünden fazlasını oluşturuyor. Bu aynı zamanda bu sene oyun yayınlayan birçok geliştiricinin piyasada deneyim kazanmak amacıyla girdiği, kârlılığı ikinci planda bıraktığı şeklinde de okunabilir.
Ek olarak, birçok mobil geliştiricinin mevcut alanlarını terk etmeden, PC tarafındaki portföylerine yeni projeler eklemeye başladığını da görüyoruz. Publisherlar ile çalışmayı seçen oyunların arasından bazılarının da, Daedalic, Camlann ve PlayWay gibi tüm dünyada çalışan global anlamda popüler yayıncıların portföylerinde yer aldığını da görüyoruz.
Türk oyun endüstrisi, global alanda orta/büyük çaplı operasyonlar yürüten yayıncıların bölgedeki varlığının azlığı nedeniyle önemli bazı tecrübe ve yönlendirme eksiklerine sahip. Yerel yayıncıların çoğu, özellikle mobildeki “Hyper-Casual” sektöründe mücadele etmiş olduğundan ve genellikle PC oyunları için gereken geliştirme süreçlerini ve hızını gerçekçi tahminlerle ve doğru planlama ile hayata geçirip geçiremediği de ayrı bir soru olara karşımıza çıkıyor. Ayrıca, Türkiye’deki devam eden ekonomik kriz, bağımsız oyun geliştiricilerinin, henüz odağı buraya kaymamış olan yatırımcı ve Publisher desteğini alması konusunda da bir engel olarak duruyor.
Bu bağlamda, iyi bir planlama ve doğru startejilerle ilerleyen ekiplerin işleri, Türkiye’nin oyun endüstrisini beslemekte ve genişletmekte kritik bir rol oynayabilecek büyük çaplı yayımcıların ilgisini Türk oyun pazarına çekebilir. Dışardan gelecek sermayenin katılımı, yerel geliştiricilerin gelişmesine yardımcı olacak gerekli maddi desteğin yanı sıra ve özellikle de küresel anlamda elde edilmiş tecrübenin yerli ekiplerle paylaşımı anlamında da katkı sağlayabilir.
Oyunların Çıkış Detayları
Oyunların çıkış durumu, erken erişim ve tam çıkışlar arasında eşit bir bölünme göstererek %50’lik bir dağılıma sahip:
- Erken Erişim: 22
- Tam Çıkışlar: 22
Erken erişim modelinin avantajı, geliştiricilere toplulukla erken safhada etkileşime geçme, geri bildirim toplama ve resmi tam sürüm çıkışı öncesinde oyunlarını iyileştirme imkanı sunan stratejik bir yaklaşım ve bağımsız geliştiriciler için neredeyse norm kabul ediliyor. Bu model, sadık bir oyuncu kitlesi oluşturmaya yardımcı olurken, uzun vadede daha yüksek kaliteli oyunlar için fonlama da sağlıyor.
Ek olarak, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, birçok geliştirici, oyunlarını yayınladıktan sonra bir yol haritasına sahip değil. Güncelleme veya içerik, indirilebilir içerikler veya genişleme paketleri geliştirmeye odaklanan stüdyo sayısı oldukça az.
Türk Video Oyunlarının Kalitesi (İncelemeler)
Oyun İnceleme Puanları
Türk oyunlarının puanlarının dağılımı genel anlamda olumlu gözüküyor ama bazı diğer detayları da göz ardı etmemek gerekir. Steam üzerinde yayınlanmış oyunların genel kullanıcı değerlendirmeleri şu şekilde:
- Çoğunlukla Olumsuz: 1 oyun
- Karışık: 10 oyun
- Çoğunlukla Olumlu: 5 oyun
- Olumlu: 7 oyun
- Çok Olumlu: 14 oyun
- Aşırı Derecede Olumlu: 1 oyun
- Puanlama için Yeterli İnceleme Yok: 6 oyun
Çoğunlukla olumlu ve çok olumlu puanların baskın olması, Türk oyunlarının rekabetçi pazarda belli bir kalite standardını hızla yakaladığını gösterse de inceleme sayılarına göz atmakta da fayda var.
Oyun İnceleme Sayıları
Türk Yapımı Oyunların İnceleme Sayıları
Oyun başına düşen inceleme sayısı, yukarıdaki datayla birlikte okunması gereken bir diğer nokta:
- 50’den az inceleme: 23 oyun
- 50-250 inceleme: 9 oyun
- 250-1000 inceleme: 8 oyun
- 1000-5000 inceleme: 2 oyun
- 5000+ inceleme: 2 oyun
1000’den fazla incelemeye sahip oyunlar hariç, 2024’te yayınlanan Türk video oyunları için oyun başına ortalama inceleme sayısı yaklaşık 173. Bu rakamın oyun sektöründe genel intibayı oluşturmak adına gerekli inceleme ortalaması için bir miktar düşük kaldığını görüyoruz. Dice & Fold ve New Cycle gibi iki popüler Türk oyununu listeye dahil ettiğimizde ortalama ise bu ortalama 307‘ye yükseliyor. Son olarak yüksek satış rakamları yakalayan, Anomaly Agent ve Supermarket Simulator’ı dahil ettiğimizde bu ortalama 521‘e çıkıyor.
“Anomaly Agent” ve “Supermarket Simulator” gibi oyunlar, oyuncu etkileşimi ve popülerlik açısından dikkat çekici derecede yüksek inceleme sayılarıyla öne çıkıyor.
Steam üzerinde en fazla inceleme alan oyunlar:
1- Supermarket Simulator: 42,897 inceleme
2- Anomaly Agent: 6,155 inceleme
3- New Cycle: 1549 inceleme
4- Dice & Fold: 1057 inceleme
Bu rakamlar, bu dört oyunun geliştiricileri için dolar bazında altı ve yedi basamaklı brüt gelirler getirdiğini de göstermekte. Ayrıca, bu dört oyundan üçünün aracı kurum olmadan geliştiricilerin kendisi yayınlandığını da belirtmek gerekir.
Türk Video Oyunlarında Çeviri
Dil Desteği
Türk Yapımı Oyunlarda Ortalama Dil Desteği Sayısı
Türk oyunlarındaki çoklu dil desteği, geliştiricilerin çeşitli küresel kitlelere ulaşma niyetini gösterir:
- Tek dil desteği (sadece Türkçe dahil): 9 oyun
- İki dilli destek: 11 oyun
- 3-10 dil desteği: 21 oyun
- 11-15 dil desteği: 26 oyun
- 16+ dil desteği: 7 oyun
Özellikle 11 veya daha fazla dil destekleyen oyunlardaki geniş dil desteği, oyun endüstrinin global anlamdaki pazarına yönelik önemli bir satış hamlesi ve oyunların geniş kitlelere ulaşması için yapılması hedeflenen pazarlama çabasına da bağlanabilir.
İkinci raporda, bu stüdyoların çeviriler için hangi çözümleri ve hizmetleri kullandıklarını daha ayrıntılı olarak analiz edeceğiz. Bu nedenle, ilerideki yeni raporlarımıza da göz atmayı unutmayın!
Fiyatlandırma Stratejisi
Türk Yapımı Oyunların Fiyat Aralığı
Türk oyunlarının fiyatlandırması, stratejik pazar konumlandırmasını yansıtarak bölgelere göre değişim gösteriyor:
- ABD bölgesindeki ortalama fiyatlandırma: 9.21 $
- MENA bölgesindeki ortalama fiyatlandırma: 4.39 $
Steam’in de oyun gelilştiricilere tavsiye ettiği MENA bölgesindeki daha düşük fiyatlandırma, bölgedeki farklı ekonomik koşulları dikkate alarak oyunları geniş bir kitleye erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Daha düşük bir fiyat belirleme trendine uyan Türk geliştiriciler bölge pazarına daha ulaşılabilir şekilde girerken, kullanıcı sayılarını ve satış rakamlarını artırarak Steam’in bu konuda onları ön plana taşıyan destek metodlarından (“Trending” oyunlar listesinde sergilenmek vb.) da faydalanabilir hale geliyor.
En yüksek fiyatlı (ABD pazarı fiyatına göre) oyunlar:
1- New Cycle: 22.49 $
2- The Ancients, ContractVille: 19.99 $
3- Terra Randoma: 14.99 $
Türk oyun endüstrisindeki fiyatlandırma stratejisi, odak noktası hakkında birçok şeyi de ortaya koyuyor. Özellikle, Türkiye’den çıkan oyunların 25 dolar bandının altında kalması, listedeki her oyunun sektördeki genel tabiri olan “Indie” kategorisi limitlerinde kaldığının bir göstergesi. Bir üst kategori olan 2A oyunların fiyatları genellikle 30 dolardan başlarken zaman zaman bu aralık 50 dolara kadar çıkabiliyor.
The Nightscarred: Forgotten Gods ve Black State gibi yeni ve iddialı oyunlar gelecekte fiyatlandırma çerçevesindeki bu durumu değiştirebilir. Piyasada kendilerine yer bulmaları halinde bu tür oyunların başarısı sadece onları değil, Türk Oyun endüstrisini de ileriye taşıyacak bir etkiye sahip.
Sonuç ve Gelecek Beklentileri
Bu raporda en dikkat çekicinoktalardan biri, küresel olarak başarılı oyunların sayısındaki hızlı artış. On bin satış birimini aşan oyunların sayısındaki artış, geliştiricilerin ve yatırımcıların ekonomik olarak iştahını ve istekliliğini artırmakla kalmayarak, aynı zamanda bu alana girmeyi düşünenlere doğru bir yaklaşımla oyunların ekonomik olarak sürdürülebilir bir yol izleyebileceğini gösteren önemli bir veri.
Oyun türlerinin artan çeşitliliği ve genç geliştiricilerin farklı trendleri deneme konusundaki istekliliği kendini açıkça gösterdiğini görülmekte. Yalnızca yerel pazara odaklanmak yerine küresel satış hedefleri olan oyunların ortaya çıkışı, PC/Konsol oyun geliştirme konusunda sosyal medyada insanların artan ilgisi ve oyunlara yönelik B2C ve B2B etkinliklerin sayısının artışı, endüstrinin büyümesindeki heyecanı gösteren göstergeler olarak okunuyor.
Yeni yılın gelişiyle birlikte, sektör için en kapsamlı raporlardan birine katkıda bulunmayı hedefleyen, stüdyo ve bağımsız ekiplerin çalışma yapıları, gelir analizleri, tercih edilen oyun motorları, çeviri süreçleri ve pazarlama faaliyetleri gibi konuları içeren kapsamlı bir yıl sonu raporuda ve ara sektör analizleri de ‘0 Ping’ tarafından yayınlanmaya devam edecek.